Press "Enter" to skip to content

Bilgisayar Ağı-(Network)

Bedirhan Sağlam 0

Bilgisayar Ağı (Network)

TCI/IP Protokolü

TCP/IP Nedir

Protokol bir iletişim sırasında bağlantıyı sağlayan noktalar arasındaki mesajlaşmayı düzenleyen kurallar dizisidir. Bu protokoller birbirleriyle iletişimde olan donanımlar ya da yazılımlar arasında oluşur. İletişimin gerçekleşmesi için her iki tarafında bu protokolleri kabul etmiş ve uyguluyor olması gerekir.

TCP/IP’de bu şekilde oluşan bilgi iletişim protokollerinin toplandığı protokoller ailesidir .İçlerinde en önemlileri TCP(Transmission Control Protocol) ve IP(Internet Protocol) olduğu için bu şekilde isimlendirilmiştir .Bilgisayar ağındaki protokol ne olursa olsun en temelde bilgisayarlar birbirlerini fiziksel adresleri ile tanırlar ve bu şekilde iletişime geçerler. Bu fiziksel adres ağ kartı veya ağa bağlanmayı sağlayan donanım içinde değiştirilmesi mümkün olmayan 48 bitlik bir numaradır. TCP/IP protokolünde diğer protokollerden ayrı olarak her bilgisayar ayrı bi IP numarası alır. İnternette bulunan her bilgisayarda kendine has bir IP adresi vardır ve sadece ona aittir. IP numaraları 32 bitlik düzendedirler ama kolay okumabilmeleri için 8 bitlik 4 gruba ayrılmışlardır. ÖRNEK 192.168.75.2 .

IP adres yapısında 2 bölüm vardır .Birincisi bilgisayarın bağlı olduğu ağın numarası diğeri ise bilgisayarın numarasıdır. Veriler dolaşım sırasında dağıtıcı(router) denilen yönlendiricilerden geçerken sadece bu ağın numarasına bakılır. IP adresleri a ,b ,c ,d ,e olarak 5 bölüme/sınıfa ayrılmıştır. A sınıfı adresleri ilk “oktet” ile belirlenir ve 2 ile 126 arasında olmalırdır. ÖRNEK 124.0.0.0 A sınıfı IP’dir.Aynı şekilde Bilk iki oktetle belirlenir ve ilk okteti 129-91 aralığındadır.C sınıfı ise ilk 3 okteti kullanır vei ilk oktetti 192-223 arasındadır. D ve E sınıfı IP’ler ise sadece deneme amaçlıdırlar. Kullanılmazlar.

DAĞITICI(ROUTER)

Dağıtıcı(router) internet üzerinde kullanılan paketleri varış noktalarına giderken bir sonraki uğrak noktalarını belirleyen bir donanım veya bir yazılımdır. Dağıtıcı en az 2 ağı birbirine bağlar. Paketlerin hangi yönde gideceğini bağlı olduğu ağların yapılarına ve durumlarına göre belirler. Dağıtıcılar olası her türlü yön hakkında bilgileri ve durumlarına ilişkin bir tablo oluştururlar. Bu bilgiyi iletim sırasında en güvenli ve en masrafsız yolu hesaplayarak yönlendirmede kullanırlar.

İNTERNET PROTOKOLÜ (IP)

İnternette herhangi bir veri gönderirken veya alırken mesajlar küçük paketlere bölünür. Her paketin üzerinde gönderenin ve alıcının IP adresleri yazılı olarak bulunur. Her paket önce ağ geçidi(gateway) adı verilen bilgisayardan geçer. Bu bilgisayar paketlerin üzerindeki alıcının adresini okur ve buna göre paketleri yönlendirir. Bu işlem alıcının adresine en yakın bilgisayara kadar bu şekilde devam eder. En son bilgisayarda paketler alıcı bilgisayara gönderilir. İnternet protokolüne göre yön alan bu paketler bir çok değişik yönden giderek alıcıya ulaşabilirler. Hatta paketler olması gerektiği sırada da alıcıya ulaşmayabilirler. İnternet protokolünün amacı sadece bu paketleri göndermektir. Paketleri ASCI düzenine getirmek TCP’nin görevidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir